Devet sandžačkih firmi dobilo Halal sertifikat

Bez autora
May 16 2012

Direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric i predstavnik Halal sertifikacione agencije za Srbiju Mustafa ef. Jusufspahic uručili su na svečanosti upriličenoj na poljoprivrednom sajmu Halal sertifikate predstavnicima devet sandžačkih proizvođača hrane. Sertifikati su uručeni kompanijama "Giljeva", "Sjeničanka", "Sandžak komerc", "Fas", "Polimka", "Ljin", "Turković-Lav", "Milkop" i "Zornić". Halal sertifikati proizvođačima hrane otvaraju vrata svetskog tržišta vrednog više od 500 milijardi dolara godišnje koje zadovoljava potrebe preko 1,5 milijardi potrošača. Očekuje se da će sertifikati pomoći kompanijama da povećaju prodaju kako u Sandžaku, tržištu sa preko pola miliona potrošača koji su zainteresovani za Halal proizvode, dok samo u neposrednom okruženju Halal tržište ima preko pet miliona potencijalnih potrošača.

Devet sandžačkih firmi dobilo Halal sertifikatDirektorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric i predstavnik Halal sertifikacione agencije za Srbiju Mustafa ef. Jusufspahic uručili su na svečanosti upriličenoj na poljoprivrednom sajmu Halal sertifikate predstavnicima devet sandžačkih proizvođača hrane.

Sertifikati su uručeni kompanijama "Giljeva", "Sjeničanka", "Sandžak komerc", "Fas", "Polimka", "Ljin", "Turković-Lav", "Milkop" i "Zornić".

Halal sertifikati proizvođačima hrane otvaraju vrata svetskog tržišta vrednog više od 500 milijardi dolara godišnje koje zadovoljava potrebe preko 1,5 milijardi potrošača. Očekuje se da će sertifikati pomoći kompanijama da povećaju prodaju kako u Sandžaku, tržištu sa preko pola miliona potrošača koji su zainteresovani za Halal proizvode, dok samo u neposrednom okruženju Halal tržište ima preko pet miliona potencijalnih potrošača.

U Srbiji trenutno preko 50 kompanija ima Halal sertifikate koji su im omogućili da svoju robu plasiraju na inostrana tržišta, najviše u zemlje na severu Afrike, i već imaju benefite od tog tržišta. Svi koji su do sada uzeli Halal sertifikat u Srbiji povećali su izvoz svojih proizvoda za 10 do 15 posto u odnosu na period pre.

Halal sertifikati dodeljuju se proizvodima koji se proizvode u skladu sa normama koje u ishrani poštuju pripadnici islamske zajednice. Troškove pripreme kompanija za sertifikaciju i troškove same sertifikacije pokrio je USAID, kroz aktivnosti svog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti i sertifikovane kompanije. Do danas je USAID kroz ovaj program pomogao poslovanje 137 kompanija u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik